Yangın vakalarında insanoğluın binaları sağlıklı şekilde ayrılma etmelerini sağlayıcı Yangın Çıkış Kapısı kullanılacağı dokumaya özel olarak farklı modellerde üretilmektedir.
Aynı zamanda yangın kapkaloriın eğer olmazsa olmazları ortada; kapı aksesuarları da arazi kızılıyor. Kapı kolları ve şaft kapakları bu alanda ön plana çıkıyor.
Buna mukabele, bu kapının birincil amacı, yangının farklı odalar arasında yayılmasını önlemek veya ağırlatmaktır. Yangın kapısı yönetmeliğine gereğince
Yangın kapısı nite kullanılır? Yangın bapları, yangın alarmı yahut yangın dedektörü aracılığıyla kazançlanan yangın durumunda otomatik olarak kapanır. Yangın bapsı, kapının üzerinde kâin yangın alarmı veya yangın dedektörü tarafından kontrol edilen mekanizma sebebiyle otomatik olarak kapanır ve yangının yayılmasını önler.
Merdivenin, zaman şartları ve olası durumlara karşı dayanıklı olması gerekmektedir; çelik ve paslanmaz gereç ile imal edilmelidir.
Opsiyonel olarak eklenebilen ergonomik tutuş sağlayan panik pas sistemi ile muhatara takkadak kaçış planının daha seri işçiliklemesini katkısızlamaktadır.
Özel olarak yurtdışından ithal edilebileceği üzere; yurtiçinde iş veren uluslar arası bünyelardan da yangın kapıları gerçekleştirme edilebilir.
Aynı zamanda yangın merdiven bapları bizatihi kendiliğinden olarak kapanarak emniyetliği sağlamlar. Yangın merdiven bapsına yerleştirilen hidrolik iticiler bu görevi üstlenir.
Mafevkda mevki meydan kriterlerin hepsini sağlayıcı binalar ıztırari olarak yangın merdiveni kullanmalıdır.
Yangın bapları, yangınla mücadele ekiplerinin müdahale etmesine ve yangının denetçi altına kızılınmasına yardımcı olurken, aynı zamanda binadaki insanoğluın emniyetli bir şekilde boşaltma edilmesine imkân tanılamar.
Yangın bapsı imalatında Yangın Kapısı yönetmelik gereği uyulması gereken kalite standartları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; yangın baplarında kullanılan malzemelerin olası bir yangın esnasında birey ve esrar kaybını önlemek amacı ile 120 an süresince mualla ısı ve yangına dayanıklı olarak üretilmek zorunda olması, yangın baplarının çıkış yönüne sevap ürkü bar kolu bulunmasıdır.
Bu sınıflandırma, yangın kapılarının ne kadar süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A dershaneı bir yangın kapısı çoğunlukla 60 dakika, B sınıfı bir yangın kapısı ise 30 zaman süresince yangına karşı metanet gösterebilir. Yangın kapısı seçer, bu peklik sınıflarını dikkate almanız önemlidir.
Yangın merdiveni kapılarının olası durumlara karşı itfaiyecilerin dışarıdan sineeriye kolaylıkla girebilmesini sağlayacak şekilde üretimi olmalıdır.
Bu mevzuda mezun yangın firmasından katkı alabileceğiniz gibi, yangın eğitimi konusunda AFAD yetkililerinin bile eğitim verdikleri bilinmektedir.